Ambiente je na trhu 30 let, chystá otevření dalších poboček

K 30. výročí značky Ambiente se zaměstnanci sejdou 9. září. Zároveň se skupina připravuje na rozšíření sítě podniků, kdy do konce roku plánuje otevření čtyř nových provozů v Praze.

Po 8. září 2025 06:45 2 min Sdílet

# Aktuality # Retail

/media/3wiiyase/25_tomáš-karpíšek-1

Fullscreen Sdílet

V srpnu uplynulo 30 let od otevření první restaurace The Living Restaurant, kterou založil Tomáš Karpíšek v pražské Mánesově ulici. K výročí se zaměstnanci a vedení skupiny Ambiente sejdou 9. září, kdy budou v odpoledních hodinách všechny provozovny dočasně uzavřeny.

Skupina nyní zahrnuje čtyři desítky podniků s přibližně 1600 zaměstnanci, převážně v Praze, dále v Brně a Plzni. Do konce roku plánuje otevření čtyř nových provozů – poboček Naše maso a Cukrárny Myšák v Holešovické tržnici, novinkou bude také restaurace Skô šéfkuchaře Tomáše Valkoviče a snackbar s obchodem Biskup v Hradební ulici v centru Prahy pod vedením Jiřího Horáka a Alžběty Zemanové.

Během tří dekád prošlo Ambiente vývojem od mexické, italské a brazilské kuchyně po fine dining a českou gastronomii. Skupina provozuje vedle výše zmíněných například restaurace Café Savoy s tradičními českými jídly, Lokál s tankovým pivem, Eska s českým kvasovým chlebem či michelinskou La Degustation Bohême Bourgeoise. 

„Jsem hrdý na to, že tu po třiceti letech stále jsme. A ještě víc na to, že jsou mezi námi skvělé mezilidské vztahy,“ uvedl zakladatel Ambiente Tomáš Karpíšek. Ten ve své první restauraci v úvodu jídelního lístku hostům vzkázal: „Žijte, bavte se, vychutnejte každé sousto na Vašem talíři, každý doušek z Vaší sklenky a buďte laskaví ke každému, koho potkáte.“ Podle Karpíška tato myšlenka dodnes vystihuje atmosféru, kterou se Ambiente snaží otisknout do tuzemské gastronomie.

Ambiente klade důraz na kvalitní suroviny a spolupráci s farmáři a řezníky. Vznikl vlastní výrobní závod Amaso a vzdělávací centrum UM se věnuje kultivaci středoevropské kuchyně. Napříč podniky se také pracuje s tradičními postupy v cukrářství, řeznictví a při přípravě piva či kávy.

-mav-

# gastro # výročí # expanze # Ambiente # Tomáš Karpíšek

Guru Weekly

Každé pondělí nejnovější články v Guru Weekly přímo do vaší e-mailové schránky.