Které z inovací na českém trhu uspěly? Dubajská čokoláda spíš pokulhává
Každý rok přibude na trhu tisíce produktových inovací. Jen zlomek však
uspěje. I takový virální hit jako dubajská čokoláda k opakované
konzumaci spotřebitele nepřesvědčila.


Inovace, to je něco, co se buď prosadí, nebo propadne. Každý rok se jich na trhu objeví tisíce. Některé lidé ani nepostřehnou, jiné změní svět. Které inovace uspěly u českých spotřebitelů, ukazuje studie výzkumné agentury Ipsos.
Jen na americkém trhu investují zadavatelé do uvedení nového produktu v průměru čtyři miliony dolarů, 75 % inovací však mine svůj cíl, a to zejména kvůli tomu, že jim chybí propojení na spotřebitele, nedokážou je přesvědčit k prvnímu vyzkoušení či opakovanému nákupu. Ty, které naopak staví na silném insightu spotřebitelského chování, jsou až 2,5x úspěšnější. Daří se i těm, které se dokážou (nejen na regálu) jasně odlišit, což jim pomáhá i v cenotvorbě.
Potenciál inovací, a tím i predikci jejich úspěch na trhu, lze i změřit. Ipsos k tomu využívá tři ukazatele, z nichž následně vypočítává tzv. opportunity index. Jedná se o relevanci, tedy to, do jaké míry inovace splňuje potřeby spotřebitelů, expensiveness, jež měří míru toho, jak je inovace vnímána jako dražší než konkurence, a diferenciaci neboli do jaké míry přináší inovace výhody oproti konkurenci. Platí, že pokud je produkt dostatečně unikátní, může si dovolit i vyšší cenu. Svou cenovou strategii si musí inovace obhájit, jinak ochota zákazníků k nákupu klesá.
Z porovnání 50 nových produktů, které byly uvedeny na českých trh v uplynulých měsících, byla průměrná inovace relevantní pro 27 % populace, unikátní či odlišná pro 41 % a drahá vůči konkurenci pro 49 %.

Průměrná znalost jednotlivých inovací se pohybovala kolem 46 %, což značí, že u většiny z nich byla příležitost je více podpořit.„Znalost je zásadním driverem pro vyzkoušení inovace, které může vést k trvalému užívání. Pokud značka nebuduje dostatečnou znalost nového produktu nebo služby, snižuje si potenciál pro vyzkoušení. Ideální míra znalosti inovace je mezi 40–70 % v populaci, při které nejefektivněji roste zájem o vyzkoušení inovace,“ říká Veronika Košátková, Innovation Lead agentury Ipsos.

Jednou z nejúspěšnějších ze sledovaných inovací byla neslazená voda Mattoni Essence, která dobře odpovídala na potřeby cílové skupiny žen, nastavila správně pricing a nepodcenila marketingovou komunikaci, díky níž ji zná 64 % Čechů. Zároveň z těch, kteří ji již vyzkoušeli, se jich přes polovinu (51 %) chystá ji ochutnat znovu.“
Naopak virální hit posledních měsíců – dubajská čokoláda, kterou zařazují do své nabídky i takoví hráči, jako je McDonald’s nebo Paul, jako idea spíš pokulhává. Její popularita vyrostla díky kombinaci luxusní image a inovativních receptur, které zaujaly online uživatele online. Její nedostupnost na začátku podnítila prvotní zájem, silná propagace a sdílení na sociálních sítích zase pomohly rozšířit o ní povědomí až na 86 %. Nicméně jen 27 % těch, kteří ji ochutnali, plánuje, že si ji dá znovu.
Pro úspěch inovace je nutné nejprve správně pochopit potřeby své cílové skupiny. Vyplatí se inovaci otestovat a následně vyladit. A v neposlední řadě je zásadní nepodcenit znalost.
-stk-
# výzkum # research # studie # Ipsos # Mattoni # inovace # dubajská čokoláda
Autor textu MediaGuru