Stock: Inovace jsou pro náš byznys klíčové

Pět let je na trhu rum Republica, který podle slov marketingového ředitele Stocku Tomáše Hejkala stále přispívá k posílení značky Božkov.

Čt 26. října 2023 07:05 8 min Sdílet

# Marketing

/media/26329/tomáš-hejkal

Fullscreen Sdílet

Před pěti lety byla na trh uvedena novinka v podobě třtinového rumu Republica pod hlavičkou značky Božkov. Od té doby se portfolio tohoto subbrandu rozšířilo i na prémiovější variantu, rumový elixír nebo vodku a jeho úspěch pomáhá s vylepšováním vnímání značky Božkov. „Republica nám pomáhá rozšiřovat naši zákaznickou základnu a oslovovat spotřebitele při nových příležitostech konzumace,“ říká Tomáš Hejkal, marketingový ředitel společnosti Stock Plzeň-Božkov.

Posun zaznamenala značka Božkov také u své vodky, jež byla loni redesignována. „Nový design nám pomáhá držet trend s dobou, osvěžit značku a lépe vodku zařadit do celé Božkovské produktové rodiny,“ přibližuje Tomáš Hejkal. 

U jiné značky – Amundsen – zapojil Stock letos umělou inteligenci, jež vytvořila etikety letní limitované edice. „AI ale využíváme v marketingu i při jiných příležitostech, aby nám pomohla lépe porozumět zákazníkům, reagovat na trendy a personalizovat naše nabídky,“ podotýká Hejkal. 

O situaci na trhu s lihovinami, trendech i potřebě inovací se můžete přečíst v našem rozhovoru. 

Před pěti lety jste se značkou Božkov vstoupili do kategorie třtinových rumů. Pod subbrandem Republica jste uvedli třtinový rum Republica Exclusive, později prémiovější Republica Reserva, rumový elixír Espresso, vodku z cukrové třtiny a nejnověji Republica Solera. Jak se tomuto subbrandu nyní daří? Budete toto pětileté výročí nějakým způsobem komunikovat? 

Značka Božkov Republica obohacuje naše portfolio třtinových rumů již pět let a velmi nás těší, jak dobře si mezi ostatními značkami vede. Republica Exclusive, Reserva, Espresso a nedávno i Republica Solera jsou oblíbené jak u našich zákazníků, tak i u spotřebitelů. Máme v plánu s touto řadou i nadále pracovat, zatím ale nechceme být příliš konkrétní. 

Stále Republica pomáhá s vylepšováním vnímání značky Božkov? 

Ano, Republica stále významně přispívá k posílení značky Božkov. Pomáhá nám rozšiřovat naši zákaznickou základnu a oslovovat spotřebitele při nových příležitostech konzumace.

Jaký potenciál má kategorie pro subbrand Republica? Plánujete nějaké další novinky? Nebo budete její řadu rozšiřovat přes další kategorie? 

Kategorie třtinových rumů má stále velký potenciál a věříme, že Republica může tuto kategorii i nadále pozitivně ovlivňovat a dále ji rozvíjet. Inovace jsou pro náš byznys klíčové. Naše plány v této oblasti zatím ale nechceme odkrývat.

Pozorujete v kategorii třtinových rumů za posledních pět let nějaký vývoj?

V kategorii třtinových rumů je patrný velký zájem o kvalitní produkty. Zároveň se vyvíjejí i požadavky a chuťové preference spotřebitelů. Posledních pět let se Češi a Slováci seznamují s produkty v této kategorii v závislosti na různých preferencích – na jedné straně roste popularita suchých rumů, zatímco jsou stále velmi populární i sladší a ochucené varianty. 

Jak jsou na tom další rumy ve vašem sortimentu? Jak se například vede značce Captain Morgan? Plánujete u ní nějakou limitku? A jak jsou na tom další značky jako Legendario nebo novinka na trhu Ron de Azur? 

Současná ekonomická situace na straně spotřebitelů a jejich potřeba šetřit se aktuálně projevuje i v kategorii rumů, nicméně dlouhodobě jsou naše největší distribuované značky v této kategorii včetně Captain Morgan a Legendario silné a ve velmi dobré kondici. Ron de Azur je pro nás zajímavou novinkou, která zaujala naše spotřebitele a máme od ní poměrně vysoká očekávání.

Loni jste pod značkou Božkov redesignovali vodku. Pomohla změna ke zlepšení prodejů, potažmo vnímání? 

Redesign vodky pod značkou Božkov měl pozitivní vliv nejen na její prodeje, ale i na vnímání spotřebiteli, u nichž je populární. Nový design nám pomáhá držet trend s dobou, osvěžit značku a lépe vodku zařadit do celé Božkovské produktové rodiny. 

Jak se kategorie vodky v tuzemsku vyvíjí? Je stále na vzestupu? 

Do vývoje kategorie zasáhla ekonomická situace, která nutí spotřebitele v kontextu rostoucích cen k úsporám, což je patrné na celkovém trhu i v kategorii vodek. Na druhou stranu se stále jedná o druhou nejpopulárnější kategorii po kategorii rumy a tuzemáky. 

Pod značkou Amundsen jste letos uvedli letní edici s etiketami, které byly navrženy umělou inteligencí. Proč jste se k tomuto kroku rozhodli? A využíváte AI i jinde v marketingu? Co vám to případně přináší? 

Vzhledem k tomu, že se jedná o značku pro mladé dospělé spotřebitele, chceme, aby reagovala na nejnovější trendy, mezi které rozhodně AI patří. Proto jsme se u značky Amundsen rozhodli využít umělou inteligenci pro design etiket letní limitované edice. Zadáním bylo, aby nechala naše husky spřežení, které je tak typické pro tuto značku, odpočívat v létě na pláži. AI se podařilo vytvořit unikátní a atraktivní design. 

AI ale využíváme v marketingu i při jiných příležitostech, aby nám pomohla lépe porozumět zákazníkům, reagovat na trendy a personalizovat naše nabídky.

/media/25129/amundsen_husky

Fullscreen Sdílet

U značky Fernet Stock jste před čtyřmi lety změnili positioning i komunikaci, začali více podporovat Bavorák, loni dokonce i v teplé verzi, a také jste s Fernet Stock Citrusem začali cílit více na mladé. Jaké máte se značkou další plány?  

Se značkou Fernet Stock máme i nadále v plánu rozvíjet inovativní strategie a komunikaci, abychom oslovili různé cílové skupiny, včetně mladší generace. Rádi bychom více stavěli na osobitosti a odlišnosti této ikonické značky.

Stock je rovněž aktivní v kategorii ready-to-drink nápojů. Loni jste uvedli první čtyři, letos k nim přidali další tři. Jak k předmíchaným nápojům přistupují čeští spotřebitelé? Pomáhají j ready-to-drink nápoje  i jednotlivým značkám, například Fernetu, Amundsenu, Dynybylu? Budete nabídku v kategorii dále rozšiřovat? 

Ready-to-drink nápoje se těší rostoucí oblibě u českých spotřebitelů a jsou skvělou příležitostí, jak zpřístupnit naše značky širšímu publiku. Na nabídce v rámci této kategorie budeme i nadále pracovat, abychom do budoucna obohatili i toto portfolio o další skvělé drinky. 

Od letošního roku jste také výhradním distributorem značky Fentimans. Jakým způsobem tuto značku sycených nealkoholických nápojů  marketingově podporujete? Daří se vám její produkty párovat s dalšími značkami v portfoliu? Mají o ni zájem na barové scéně? 

Fentimans je značka prémiových toniků a limonád, které jsou vyráběny tradiční metodou s využitím přírodních surovin. Zatímco v barech a restauracích je o ni velký zájem pro její mixabilitu, v off-tradu o ni roste zájem pro její unikátní spojení přírodních surovin a poctivé výroby. Výhodou značky je také to, že ji lze skvěle párovat s širokým spektrem našich spirit produktů, jakou jsou giny, whisky nebo rumy. 

V letošním roce hýbalo lihovarnickou scénou rozhodnutí vlády o zvýšení spotřební daně na alkohol. Jaký vliv má toto zvýšení na marketingový rozpočet?  

Podívejme se na to spíše z trochu jiného úhlu pohledu. Vláda se rozhodla zvýšit spotřební daň pouze jedné kategorii, zatímco ostatní, které jsou z pohledu škodlivosti naprosto srovnatelné, nedaní vůbec anebo jen minimálně. Změna spotřební daně tak napomáhá nevyváženému konkurenčnímu prostředí, prohlubuje rozdíly mezi jednotlivými druhy alkoholických nápojů a umocňuje negativní vnímání lihovin.

Kde vidíte na trhu potenciál pro nové příležitosti?

Trh stále nabízí nové příležitosti, zejména v oblastech jako ready-to-drink nápoje, inovace v kategorii lihovin a expanze na nové trhy. Trendům věnujeme velkou pozornost a věříme, že na měnící se potřeby zákazníků dokážeme velmi dobře reagovat nejen nyní, ale i do budoucna.

Tomáš Hejkal, marketingový ředitel společnosti Stock Plzeň-Božkov

Ve společnosti Stock Plzeň-Božkov působí od roku 2014, posledních šest let v pozici marketingového ředitele.

Předtím pracoval v marketingu Karlovarských minerálních vod, sedm let působil na vedoucích pozicích v marketingu v O2. Zkušenosti má také ze společností CMC a Atradius Credit Insurance. 

Vystudoval marketing na VŠE v Praze. Rovněž získal titul MBA na DePaul University – Charles H. Kellstadt Graduate School of Business. 

Guru Weekly

Každé pondělí nejnovější články v Guru Weekly přímo do vaší e-mailové schránky.